Keychoice – Segédprogram billentyűk átdefiniálására

Néha előfordul, hogy az AXIS felület alapértelmezett gyorsbillentyűi nagyon nem állnak kézre, vagy valamit szeretnénk hozzádani a meglévő kiosztáshoz. Lehetőség van ugyan kézzel módosítani a  .axisrc fájlt, de ez azért valljuk be, nem egyszerű feladat. Viszont született nemrég egy nagyszerű programocska a keychoice. Segítségével gyorsan és biztonságosan tudjuk módosítani a billentyűzet kiosztást a nekünk megfelelőre. Lényege, hogy áttekinthetjük a jelenlegi billentyű kiosztást és bizonyos megszorításokkal, de szinte teljesen újat csinálhatunk. Köszönet a program írójának, ArcEye-nak.

Lássunk is neki a telepítésnek! Minden vastagon szedett parancsot terminál ablakban kell kiadni.

1) Qt3 grafikus könyvtárat kell telepíteni:
sudo apt-get install libqt3-mt

2) Majd letöltjük a keychoice programot innen.

3) Kicsomagoljuk a zip fájlt és telepítjük a programot. Ezt a két lépést megcsinálhatjuk úgy is, hogy a letöltött zip fájlra duplán kattintunk, majd amikor megnyílik annak tartalma, akkor imsét duplán kattintunk a keychoice_1-2_i386.deb fájlra. Ennek hatására a csomagtelepítő eldindul és a root jelszó megadása után már települ is a program. A másik módszer ha a zip archív fájlt kicsomagoljuk és utána parancssorból a terminál ablakból installáljuk:
sudo dpkg -i keychoice_1-2_i386.deb

4) Ennyi az előkészület, már indíthajuk is a programot:
keychoice

Eredeti kiosztás keychoice-ban

Rövid magyarázat:

 •  “Action”  értelemszerűen a megvalósítandó funkciót jelenti
 •  “Key” a hozzárendelt billentyű
 • “Modifier” az esetleges Control vagy más módosító billentyű (pl. Ctrl-S esetén)
 • “Notes” oszlopban a “Reserved” azt jelenti, hogy ezt a billentyűt nem lehet módosítani
 • és végül a “Command” oszlopban van a végrehajtandó parancs az AXIS belső utasítása

Nemrég megkeresett valaki, hogy szeretné a LinuxCNC eredeti billentyű kiosztását felcserélni az egyik tengelyen, tehát például az X tengely a jobbra mutató nyíl hatására nem pozitív hanem negatív irányba mozdulna el. Most ne nézzük azt, hogy ez jó ötlet-e vagy sem, csak a megvalósításra figyeljünk:

Az alábbi képernyőképen a bekeretezett részben vannak a lényeges hozzárendelések:

A módosításokhoz duplán kattintunk a kiválasztott funkció “Key” oszlopára és átírjuk azt. Jelen esetben egyszerűen felcseréljük aésszövegeket, pontosan úgy ahogy itt a relációs jelek között szerepelnek. De ez még nem elég, mert a tengely léptetésnél a billentyű megnyomására és nyomva tartására kell lépni, de a mozgást meg kell állítani amikor a billentyűt felengedjük, így az alatta levő két sor tartalmát is fel kell cserélni (KeyRelease-Left, KeyRelease-Right).

Ha a kívánt funkciót a “Control” vagy “Shift” billentyűkkel együtt megvalósítani, akkor  természetesen azt a “Modifier” oszlopba is be kell jegyezni.

Amint azt már korábban írtam, a  “Reserved” sorok nem módosíthatóak.

Ha készen vagyunk a módosításokkal, akkor a File menűből válasszuk ki a Write .axisrc menüpontot és a program kiírja a módosításokat a .axisrc fájlba. Ezzel a Linux-ban járatosak számára világos, hogy ez a rejtett fájl módosítja a kiosztást.

Végezetül egy jótanács: Csak megfontoltan változtassunk, ha pontosan tudjuk mit és miért csinálunk! Gondoljuk csak el, mi lenne ha az autónkban is átvariálnánk a kezelőszerveket aztán ha másnak adjuk a slusszkulcsot, akkor jön a meglepetés: jobbra tekerik a kormányt és balra megy az autó!

This entry was posted in Cikkek and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Keychoice – Segédprogram billentyűk átdefiniálására

 1. Kolala says:

  Szia James!

  Köszi! az infót! hamarosan kipróbálom!
  Mostanában az NGCGUI az elsődleges , van egy jó pár db letöltött, azokkal küzdök!
  Kellene egy telepíthető xml szerkesztő program , küldj már egy linket !

  Üdv: Kola

 2. Kolala says:

  Hogyan kell telepíteni???

  • admin says:

   Üdv KoLa!

   Javítottam a leírás struktúráján, így remélem már világosak az egyes lépések.

   Üdv:
   James

 3. Kolala says:

  Szia! ezzel a programmal akkor feléleszthetem a Mach-s vezérlőmet néhány módosítással?

  • admin says:

   Szia Kola!

   Ezz töklétes eszköz a billentyű hozzárendelések beállítására (vagy elállítására :)).

   Csak óvatosan, de azért láss neki! Ami talán nem egyértelmű: A program készít egy .axisrc nevű fájlt a home könyvtáradba.
   Ebbe kerülnek bele a módosítások. Ez egy rejtett fájl (Ctrl-H-val lehet megjeleníteni a rejtett fájlokat a fájlböngészőben) de ha törlöd ezt, akkor természetesen visszaáll minden az alapértelmezésekbe.

   Üdv:
   James

Minden vélemény számít!