CNC-zzünk Raspberry Pi-n

Csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz elérhető megfelelő szoftver a Raspberry Pi-re. A processzor nem egy erőgép, vannak nála sokkal gyorsabbak is, de bizonyos kompromisszumokkal hobbi célokra teljesen megfelel. Ebben a cikkben egy kis áttekintést szeretnék adni, hogy mik a lehetőségek, merre érdemes elindulni.

Először is fontos tisztázni, hogy a Raspberry Pi-t egy ARM alapú processzor hajtja. Ez egy teljesen más architektúra mint amit a “hagyományos” számítógépeké. Asztali és notebook kategóriában van az ún. x86-os architektúra, kezdve az Intel 286-tól a x386, x486, Pentiumokon át a legújabb processzorokig. Természtesen ide tartoznak az AMD processzorok egy része is,
de vannak más, kevésbé ismert gyártók is.

Az ARM egy csökkentett utasításkészletű architektúra (RISC), ezért a kevesebb utasítást kisebb számú tranzisztorral lehet megvalósítaniami ami a következő előnyökkel jár:
a) kevesebb hő termelődik,
b) kisebb áramfelvétel szükséges a működéshez,
c) kisebb a helyszükséglete.

A Raspberry Pi mellett több említésre méltó ARM processzoros gép is elérhető:
a BeagleBone, BeagleBoard hasonlóan népszerű , és sokkal erősebb processzorokkal is elérhető. Sőt, a nagyobb mondellekben a léptetőmotoros hajtáshoz kiválóan használható PRU (programozható valósidejű egység) is megtalálható.

BeagleBone

Az OlixIno egy teljesen nyílt forráskódú hardver, ami azt jelenti hogy a nyák gyártáshoz szükséges dokumentáció is ingyen heozzáférhető. Nagyon ígéretes kezdeményezés.

OlixIno

A legtöbb mobiltelefonban ARM proci dolgozik, beleértve az Aplle iPhone 5-t is.

A Raspberry PI-hez van egy Debian linux alapú disztribúció, ez a Raspbian.
Jelenleg csak a Xenomai féle valós idejű kernel használható az ARM platformon. Ez a kiegészítés feltétlenül szükséges a precíz időzítések miatt. Egy részletes leírás készült arról, hogyan kell Xenomai kernelt és LinuxCNC-t fordítani az RPI-re.

Itt pedig látható működés közben egy RasPi gép.

Amit a konfigurációról tudni érdemes:
A processzor kevés egy teljes értékű LinuxCNC meghajtásához, így csak a minimálisan szükséges összetevők futnak rajta a többi komponens máshol lakozik, vagy másképp van megoldva:
1) Az AXIS grafikus felhasználói felület jelentős processzor teljesítményt igényel, így azt egy webszerveren futó miniEMC2 nevű alkalmazás helyettesíti, amit hálózaton keresztül böngészőből lehet elérni.

miniEMC2

2) Szintén nem elég gyors a processzor a megfelelő minőségű léptető jelek generálásához, így azt a feladatot jelen esetben egy 4$-os PIC processzor végzi.

16 db. általános 3.3V kimenete
15 db. ebből 5db. 5V kimenet és 4db. impulzusszélesség modulációra képes (PWM) kimenet,
4 step/dir jel generálására alkalmas kimenet (max. 80Khz)

BeagleBone vagy OlixIno kártyák esetén nem szükséges a PIC alkalmazása, mivel ezek egyrészt gyorsabb processzrroal rendelkeznek, másrészt a hardveres Step/Dir jelek generálásához beépített funkciók léteznek.

This entry was posted in Cikkek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Minden vélemény számít!